top of page
Пошук

У ХОВА відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

У Харківській області відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення (КЦПЦН), яке було проведене під керівництвом заступника начальника Харківської ОВА Романа Семенухи.

На засіданні обговорювалися пріоритетні завдання та ініціативи Координаційного центру, спрямовані на підтримку внутрішньо переміщених осіб (ВПО), евакуацію людей з прифронтових громад області та надання необхідної психологічної, медичної та реабілітаційної допомоги.

За словами Романа Семенухи, заступника начальника Харківської ОВА, одним із ключових завдань Координаційного центру є забезпечення підтримки ВПО та координація їхньої евакуації з прифронтових та конфліктових зон області. Крім того, велика увага приділяється наданню психологічної, медичної та реабілітаційної допомоги населенню, що пережило складні життєві обставини.

В.о. директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА, Тетяна Печура, підкреслила важливість реабілітації дітей з інвалідністю в рамках програми підтримки. За її словами, у 2023 році планується охопити послугами реабілітації 207 дітей з інвалідністю, з яких 147 вже успішно завершили повний курс реабілітації. Тетяна Печура також надала інформацію про фінансову підтримку реабілітаційних програм для дітей з інвалідністю в області. На 2023 рік Міністерством соціальної політики України Харківській області виділено кошти на суму 9,8 мільйона гривень. За даними Тетяни Печури, станом на 1 жовтня поточного року, вже охоплено реабілітаційними послугами 458 дітей на суму 8,4 мільйона гривень, із них 63 дитини успішно пройшли повний курс реабілітації на загальну суму 6,8 мільйона гривень.

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОВА, Ігор Волченко, представив інформацію про розвиток системи надання реабілітаційних послуг в регіоні. Згідно з проєктом "Розбудова сучасної системи надання реабілітаційних послуг на засадах доказової медицини" на 2023/2024 роки, послуги з реабілітації надаються в двох надкластерних та кластерних медичних закладах області. Планується розширити мережу на ще 15 закладів охорони здоров'я, де розташовуватимуться від 30 до 60 реабілітаційних ліжок, обладнаних у відповідності до вимог МОЗ.

Процес доказової реабілітації включає набір фізичних, психологічних та ерготерапевтичних вправ, що допомагають пацієнтам швидше адаптуватися до можливих обмежень функціонування та покращувати їхню якість життя.

«Для всіх громадян, які цього потребують, буде доступна стаціонарна та амбулаторна реабілітація. Стаціонарна реабілітація передбачає тривалість мінімум 14 днів з трьома годинами занять на день. Якщо пацієнт потребує реабілітацію за двома напрямками чи більше, цей процес може тривати понад 21 день. Амбулаторна реабілітація включає понад 14 днів інтенсивних занять тривалістю понад 1 годину на день. Кожен пацієнт може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів протягом року, в залежності від важкості травми та потреби.

На засіданні представниця від Благодійного фонду «Джерело відродження» (CFSR) Юлія Шавріна активно взяла участь у дискусіях та виразила підтримку ініціатив, спрямованих на поліпшення умов та доступу до реабілітаційних послуг для населення області.

Засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення в Харківській області відзначилося активними обговореннями та конструктивними рішеннями, спрямованими на поліпшення умов та доступу до реабілітаційних послуг для населення області, особливо для дітей з інвалідністю та ВПО. Реалізація цих ініціатив допоможе покращити якість життя та швидше адаптувати тих, хто пережив складні обставини.


ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ (новини) https://kharkivoda.gov.ua/news/123802?mibextid=Zxz2cZ



bottom of page