top of page
Пошук

"Співпраця ICC Ukraine та CFSR - команда однодумців і партнерів"-Людмила Нечипоренко

Інтерв'ю опубліковано


Доброта могутніша за силу.


Заступниця директора БО «Благодійний Фонд «Джерело Відродження» (CFSR), Віцепрезидентка з гуманітарних питань Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати – ICC Ukraine Людмила Нечипоренко продовжує роботу з комунікації та укріплення партнерських відносин з Державними та інституціями місцевого самоврядування, з вітчизняними ти міжнародними не комерційними і комерційними та організаціями з підтримання та всебічного розвитку Гуманітарної місії CFSR в Україні. Напередодні нашої розмови Львівська обласна рада підписала меморандум про співпрацю з фондом, який відкриває нові можливості для гуманітарної допомоги в нашому регіоні. Людмила НЕЧИПОРЕНКО розповідає про історію, сьогодення та майбутнє.


– Пані Людмило, дозвольте привітати із початком діяльності на посаді Віцепрезидентки з гуманітарних питань ICC Ukraine, побажати невтомності та успіхів. А почнемо зі створення Фонду.

– Благодійний Фонд «Джерело відродження» був створений 1 жовтня 2020 року і основним напрямом роботи стала протидія торгівлі людьми та трудовій експлуатації, сучасне рабство, де часто використовуються і діти. Власне сама ідея виникла 14 років тому, коли я почала допомагати дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, з будинку дитини ім. М.М. Городецького міста Ворзель Київській області. Додам, що нині усі вихованці перебувають у цілковитій безпеці.

Кілька разів на рік ми відвідували цей заклад, привозили все необхідне – медикаменти, обладнання, одяг, продовольчі продукти тощо, однак прийшло розуміння, що така робота має носити системний характер і над нею повинна працювати команда. Завдяки підтримці харківських партнерів ми прийняли рішення про створення Благодійного Фонду, який допомагатиме, зокрема і дітям. Згодом ми зрозуміли, що настав час ширше подивитися на проблему соціально незахищених громадян, а саме на протидію торгівлі людьми – рабства у ХХІ столітті, проблемі, яка є болючою для нашої держави і всього світу.


На початок роботи Фонду я чітко розуміла свій напрямок роботи і почала глибоко вивчати його, а саме питання запобігання проявів насильства над дітьми та молоддю, та стала координаторкою таких проєктів нашого Фонду. Допомагала своїм колегам у Харківській області Сергію Жуку, Софії Жук, Андрію Караченцеву та іншим, які мали певний досвід у практичній протидії цьому явищу та мали відповідні сертифікати Міжнародної організації міграції ( МОМ). Уже через місяць після створення Фонду, набули Членства у ІСС Ukraine, як партнери, а я стала Радником з гуманітарних питань Президента цієї поважної організації, Володимира Щелкунова. Ця подія розширила наші можливості і почалася методична робота із створення програм щодо протидії торгівлі людьми, імплементація їх у міжнародні програми з цього напрямку, оскільки це проблема світового рівня. Зазначу, що нас підтримали низка міжнародних організацій.


Окрім того, наші програми зацікавили державні структури, які опікуються соціальною сферою і ми започаткували проведення курсу лекції у Центрах зайнятості, соціальних та реабілітаційних центрах, відділах міграційної служби, ОТГ тощо. Почали це в Харківській області власним коштом. Згодом ми перемогли у конкурсі програм від Харківської ОДА і планували розширювати нашу просвітницьку роботу. До програм входили практичні поради – за якими критеріями варто перевіряти фірми та компанії, які пропонують роботу за кордоном, який пакет документів має надати працедавець, на що варто звертати увагу при наданні персональних даних, при підписанні договорів про згоду на роботу тощо, тобто обговорювали повний цикл застережних заходів, проводили лекції та вебінари для представників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та надавачів соціальних послуг територіальних громад, співробітникам місцевої поліції, щодо застосування механізмів взаємодії з питань протидії торгівлі людьми в умовах децентралізації. Окремі програми командою були напрацьовані на підтримку соціально вразливої молоді та дітей та тих, що виховуються у спеціальних закладах.


Маю зазначити, що сьогодні за кордоном активно працюють наші партнери, представники БО «Благодійний Фонд «Джерело Відродження» і при виникненні будь-яких питань, кожен українець може звернутися до уповноважених і отримати всебічну кваліфіковану допомогу чи підтримку. Фонд має відповідний відділ комунікацій, який приймає усі звернення громадян і допомагає у вирішенні проблем. А завдяки членству в ІСС Ukraine, ми отримали потужну світову підтримку усіх національних комітетів ІСС.


Відверто скажу, що на початку діяльності фонду ми орієнтувалися на програму протидії торгівлі людьми, однак відкрита агресія рф проти України змусила нас значно розширити гуманітарну та соціальну діяльність. Завдяки німецьким партнерам – компанії CFSR – нам вдалося налагодити евакуаційну та гуманітарну допомогу постраждалим від воєнних дій. Команда БФ «Джерело Відродження» щиро дякує партнерам, які невтомно допомагають забезпечити успіх Евакуаційних місій, зокрема інвестиційній компанії з Німеччини Gigahertz Ventures за автобуси, які вона нам пожертвувала, які благополучно перевозять до Львова евакуйованих жителів Харківщини, Херсонської та Миколаївської, Запорізької областей тощо. Нам вдається вивозити людей з невеликих містечок і населених пунктів у зоні бойових дій, які не могли самостійно вибратися з цих районів України.


За нашу роботу у Харківському регіоні, яку ми організували з перших днів війни, БФ «Джерело Відродження» був нагороджений Почесною грамотою Харківської обласної військової адміністрації. Сьогодні завдяки нашим багатьом партнерам, зокрема стратегічним, а саме Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні/Агентство ООН з міграції та глобальній організації Americares та іншим, ми посилюємо роботу на деокупованих територіях, там де йшли чи йдуть активні бойові дії у цьому регіоні. Тут ми маємо всебічну підтримку Харківської обласної влади та відповідні документи. І щиро дякуємо за плідну співпрацю.

Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність нашим офіційним партнерам – Львівській обласній раді в особі її очільниці Ірині Гримак та Львівській міській раді, її керівництву за конструктивні відносини та всебічну підтримку наших гуманітарних цілей, зокрема Першому заступнику міського голови – заступнику міського голови з економічного розвитку, в. о. заступника міського голови з гуманітарних питань Андрію Москаленку.


– Які цілі сьогодні реалізує команда БФ «Джерело Відродження»?

– Щодо цілей, які разом втілюємо. Основними напрямами взаємодії, що дали намір для підписання двосторонньої Угоди про партнерство, це взаємодія з гуманітарних питань, зокрема це медицина, реабілітація постраждалих від війни та підтримка Евакуаційної Гуманітарної місії CFSR. Особиста вдячність пану Stefan Schandera, з яким ми познайомилися ще до війни і обговорювали плани співробітництва. Корективи внесла війна, тому довелося їх корегувати, однак зібраність, мобілізованість, активна громадська позиція пана Стефана – вражають! Надійні друзі та партнери, які у важку для нашої країни годину підставили плече допомоги, не зважаючи на власний час та потреби, роблять усе можливе і навіть більше аби допомогти нам. Такі вчинки вселяють віру у нашу перемогу і відродження України, надихають на розуміння того, що час рухатися далі настав, варто думати про мирне майбутнє і готуватися створювати його.


Користуючись нагодою, хочу відмітити потужну підтримку ІСС Ukraine, зокрема Президента – Володимира Ігоровича Щелкунова і Генеральну секретарку – Світлану Переверзеву, Дмитра Олексієнка, Віцепрезидента з питань оподаткування, обліку та аудиту і багатьом іншим. Це команда однодумців, людей, які завжди і в усьому нас підтримували, миттєво відгукувалися на усі наші прохання та проблеми і ефективно, просто філігранно їх вирішували на рівні міністерств та відомств, відповідальних за окремі напрямки нашої діяльності. Український національний комітет ІСС не словом, а справами підтверджує високий авторитет серед країн-членів МТП, бо у воєнний час саме так і має діяти команда однодумців і партнерів.


– Чи змінилася зараз направленість Вашої діяльності, зокрема проблема торгівлі людьми?

– Ні, вона лише посилилася. Нашими напрацюваннями зацікавилася ОБСЄ. Війна в Україні призвела до безпрецедентного з часів Другої світової війни явища – масової міграції українців та появи невідомого у нас раніше феномена багатомільйонних вимушених мігрантів, внутрішньо переміщених осіб, біженців, переселенців, шукачів притулку й емігрантів. За своїми масштабами, географією охоплення, кількісними показниками та часовими рамками вимушена міграційна криза не має аналогів і значно перевершує всі попередні. За даними Управління Верховного комісара у справах біженців Організації Об’єднаних Націй (УВКБ ООН), лише за перші півтора місяця від початку гарячої фази нинішньої російсько-української війни свої домівки залишили 11,4 млн українців і ця цифра може зростати. Станом на 1 травня 2022 року межі України залишили 5 563 959 українців, а згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 млн громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишились у країні, але мусили виїхати з власного будинку і ми також долучилися до цього процесу. Від початку війни лише у Закарпатській області кількість населення зросла майже на 30%. На Львівщину за перші два тижні війни прибули майже 110 тис. внутрішньо переміщених осіб. 400 тис. обрали Львівську область як нове місце для постійного проживання, що потребує значних додаткових зусиль на місцевому й центральному рівнях.


Станом на 1 травня 2022 року 5,6 млн українців мусили покинути – тимчасово або назавжди – територію України. Більшість із них поїхали до Польщі – понад 3 млн. людей, до Румунії виїхали понад 817 тис. осіб, в Угорщину – майже 520 тис., у Молдову – понад 443 тис., до Словаччини – майже 372 тис. Дружні й сусідні з Україною центральноєвропейські держави прийняли першу і найскладнішу хвилю вимушених переселенців з України, за це ми вдячні урядам цих країн та нашим партнерам.


Однак варто враховувати, що негативним результатом вимушеної масової еміграції, насамперед, молодих жінок з дітьми, є фактор емоційного та психологічного стресу, який може дати підставу для дезорієнтації, прийняття сумнівної пропозиції, згоду на неперевірену інформацію тощо. На жаль, ми знаємо, як швидко злочинний світ пристосовується до змін реальності, полюючи на нові жертви. Ми закликаємо українців та громадян інших країн, що залишають Україну, бути пильними й поводитися обережно під час подорожі, у новому місці перебування та вдома. Більше того, ми вкотре нагадуємо про наших працівників та перевірених партнерів, які завжди прийдуть на допомогу, нададуть усю необхідну інформацію. Головне, не лишатися на самоті з проблемами!

У 2021 році Представництво МОМ в Україні, наші українські та зарубіжні партнери ідентифікували і надали допомогу понад тисячі постраждалих від торгівлі людьми — чоловікам, жінкам і дітям. Ця кількість — лише верхівка айсбергу, адже багатьох постраждалих від торгівлі людьми не вдається ідентифікувати, тож вони не отримують допомоги. МОМ провело опитування у 2019–2021 роках і з’ясувалося, що від торгівлі людьми постраждало 46 000 українців! І це не в час окупації і гарячої фази війни! Ще раз хочу наголосити, що ми маємо центри по допомозі вимушеним переселенцям та тимчасово переміщеним особам, де надаємо всебічну допомогу та консультуємо про ризики потрапляння у ситуацію торгівлі людьми, та як при пошуку роботи в іншій місцевості убезпечити себе та не стати жертвою шахраїв. Ми не припиняємо гуманітарну допомогу всім, хто її потребує, хто опинився в скрутних життєвих обставинах, спричинених війною.


– Обсяги діяльності колосальні, пані Людмило, і самотужки з таким навантаженням не впоратися та ще під час війни. Хто поряд з Вами, хто допомагає і підтримує?

– Саме так, без друзів, партнерів та однодумців успіх неможливий, особливо коли мова йде про життя та здоров’я людей. Хочу висловити щиру вдячність Tax service team Kharkiv Артема Єфремова і його партнерам, які надали кошти для евакуації мешканців із особливо небезпечних районів Харківщини, усіляко підтримують тих, хто з різних причин залишився там, надаючи вагому гуманітарну допомогу, часто ризикуючи власною безпекою і життям.

Добрим словом і вдячністю хочу згадати Тараса Гірника, очільника компанії «Місто-тревел» та його партнерів, зокрема Святослава Сташка, які надали офісні приміщення для «Благодійного фонду «Джерело Відродження» і усіляко допомагають нам у роботі у Львові. І всім-всім, хто не лишився осторонь наших проєктів і дій. Саме завдяки таким людям, їх душевним щедротам і самовідданості ми створили потужну команду однодумців і відданих гуманним цінностям патріотів, яка щодень наближає нашу перемогу. З такими людьми ми обов’язково переможемо і почнемо будувати потужну Україну!

Бесіду вела Лариса Семака

матеріал опубліковано у всеукраїнському виданні «Україна Бізнес ревю»





bottom of page